Aften
Wat zijn aften en wat zou je er tegen kunnen doen?
Behandeling van aften
Over het algemeen hoeven aften niet behandeld te worden en zullen ze binnen 1 tot 2 weken weer vanzelf verdwijnen. Ondanks dat deze kleine en pijnlijke zweertjes vanzelf genezen kunnen ze echter wel weer terug komen. Bij sommige mensen komen ze zo heel af en toe weer terug, terwijl anderen last hebben van grote en heftig pijnlijke zweren die vaak terugkeren. Voor die mensen is het een ware kwelling.
Omdat in de meeste gevallen de aften binnen 2 weken weer vanzelf verdwijnen hoef je er in principe niks aan te doen. Vooral de kleine aften, die bij ongeveer 90% van alle aangedane patiënten voorkomt, is behandeling vaak niet nodig. Zijn de aften na een week of 3 echter nog niet genezen of ze komen regelmatig weer terug, dan is het zeker aan te raden om een arts te raadplegen.
Grote aften
Bij grote aften, die ernstigere vormen kunnen aannemen en wel tot 1 centimeter in diameter kunnen zijn, is behandeling vaak wel wenselijk. Deze grote zweren kunnen ernstige ongemakken veroorzaken met veel pijn, koorts, opgezette lymfklieren en algemeen ziek zijn veroorzaken. Bij deze patiënten kunnen zelfs aften op de geslachtsorganen (penis, scrotum, schaamlippen en vagina) of rond de anus voor komen. Het genezingsproces van deze grote aften kan uiteen lopen van 10 tot 30 dagen. Daarnaast kunnen ze littekens achter laten. Behandeling van grote pijnlijke en ongemakkelijke aften is dan ook vaak zeker wenselijk en zeker aan te raden.
Raadpleeg een arts
Heb je echt last van die aften, heb je echt grote aften of komen ze regelmatig weer terug, dan kan een huisarts of tandarts je daar uitsluitsel over geven en je precies vertellen wat je er aan zou kunnen doen.
Definitieve genezing
Voor verlichting van de pijn zijn er diverse geneesmiddelen in de handel. Ook voor de echte behandeling, om het geneesproces te versnellen, zijn er vele zalfjes en andere middelen op de markt. Bij slechts 10% van alle gevallen kan de gevonden oorzaak wel worden behandeld en genezen. In alle andere gevallen kunnen de aften wel behandeld worden, maar niet definitief genezen. De kans is dan ook groot dat ze weer terugkeren.
De echte oorzaak van aften is ook heden ten dage nog steeds niet bekend. Wel zijn er een groot aantal uitlokkende factoren die de kans op aften vergroten. Hierdoor zijn is er dan ook een hele waslijst van verschillende middeltjes tegen aften, allemaal met uiteenlopende resultaten. Per persoon is de reactie op de verschillende mogelijkheden van behandeling dan ook verschillend.
Behandeling van aften
Er zijn diverse uitlokkende factoren voor aften. Wanneer er uitlokkende factoren zijn gevonden, dan moet daar iets aan worden gedaan. Wordt er bijvoorbeeld een ziekte gevonden die aften kunnen veroorzaken, dan moet die ziekte worden behandeld. Dit is gemakkelijk gezegd dan gedaan, want in de praktijk blijft bij 9 van de 10 patiënten de oorzaak van de aften onbekend. In al die gevallen kunnen dan alleen de symptomen worden behandeld en genezen, maar de daadwerkelijke oorzaak blijft dan bestaan. De behandeling van aften verloopt daarom over het algemeen moeizaam.
Behandeling van aften kun je op 2 manieren doen, namelijk door lokale behandeling (dat betekent dat de medicijnen op de aften worden aangebracht) en systemische behandeling in de vorm van tabletten.
Lokale behandeling
Met lidocainehydrochloride slijn kan de pijn van de aften worden bestreden. Bij kleine aften worden over het algemeen corticosteroïden toegepast en dan het liefst in een speciale basis voor het mondslijmvlies zoals Orabase of Unguentum Hypromellose. Dit moet dan 3 tot 4 keer per dag op de aften worden aangebracht.
Wat ook vaak wordt toegepast is de tetracycline mondspoeling. Hierbij moet je 4 tot 5 maal per dag 5 minuten lang je mond spoelen.
Systemische behandeling
Bij ernstige en hardnekkige aften die niet op lokale behandeling reageren wordt over het algemeen systemische behandeling (tabletten) toegepast. Meestal wordt hier prednison voor gebruikt. De aften zullen dan vrijwel direct (bijna) helemaal verdwijnen. Na de behandeling kunnen de aften echter in meer of mindere mate weer terugkeren. Iedereen reageert anders op deze medicijnen en in sommige gevallen kunnen er zelfs (ernstige) bijwerkingen optreden.